onsdag 11. februar 2015

Avkolonisering (20 min dokumentar BBC: Folkets århundre)

1) Hva er en koloni? Kolonisering?
Svar) En koloni er et landområde som ligger utenfor moderlandets grenser som oftest erobret ved makt. Kolonisering er når grupper av mennesker flytter ut på eget initiativ eller en gruppes initiativ for å drive jordbruk eller handel.

2) Hvilke land hadde kolonier etter 2. verdenskrig?
Svar) USA, Stor Britannia, Frankrike, Nederland, Sovjetunionen, Italia, Belgia, Portugal, New Zealand, Spania, Australia, Sør-Afrika og Indonesia.

3) Hva menes med avkolonisering?
Svar) Avkolonisering er den prosessen etter 2. verdenskrig ga en formell selvstendighet og FN medlemskap til tidligere kolonier.

4) Hva var årsakene til avkolonisering? Og hvordan gikk det?
Svar) Landene som var styrt ville være selvstendige og ha et demokratisk land. Så det var på grunn av nasjonalisme og lysten på demokrati. Noen land måtte gå i krig, for eksempel Algerie mot Frankrike. Mens andre land som India og Storbritannia hadde en fredelig avkolonisering.

5) Hvilke virkninger har kolonisering hatt for landene som ble selvstendige?
Svar) Noen av landene har det vært opprør som ledet til borgerkrig på grunn av uenighet på måten man skal styre landet på. Mens andre land som India så fikk de et demokratisk land som er positivt.

6) Fortell om et område som som ble avkolonisert: Hvilke land hadde det som sin koloni? Hvor lenge? Hvordan foregikk avkoloniseringen? Hvordan går det med landet i dag? Se utviklingen til landet på  www.gapminder.org og beskriv utviklingen når det gjelder folketall, inntekt per innbygger og forventet levealder.    
Svar) India ble avkolonisert av Stor Britannia. De var under kolonisering fra 1897 til 1947. Avkolonisering skjedde fredelig. Det ble en blodig konflikt mellom India og Pakistan etter avkoloniseringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar